Meteen naar de content

Zeilfanaat

Roy Bruin, founder - ILCA7 Hoe kwam je in de ILCA7 terecht? “Als kind zeilde ik in een piraatje. Toen al vond ik de Laser interessant, maar daar was ik...

Roy Bruin, founder - ILCA7

Hoe kwam je in de ILCA7 terecht?

“Als kind zeilde ik in een piraatje. Toen al vond ik de Laser interessant, maar daar was ik wat te licht voor. Ik ben gaan windsurfen en heb zo wedstrijden leren varen. In mijn studententijd ben ik begonnen met zeilen met grote bemanningen. Dat is super, toch kreeg ik op een gegeven moment de drang om alles weer zélf te doen. Wat is er mooier dan een  eenheidsklasse waarbij iedereen dezelfde spulletjes heeft en het dus enkel en alleen op de zeiler aankomt?

 Wat moet je dan doen om een race te winnen?

 “Je moet écht fit zijn. Deze boot moet je echt plat varen, anders verlies je veel snelheid. Je bent dus de hele tijd aan het hangen. En je bedient de grootschoot en het roer, zeker in golven zit je dan geen moment stil: je maakt dan een soort roerbeweging met beide handen. Daarnaast is het een ontzettend tactisch spelletje. Je vaart in een grote vloot, zelfs blij clubwedstrijdjes. Je moet goed starten, want als je geen vrije wind hebt vaar je zo’n beetje achteruit.”

 Zou je iets aanpassen aan deze klasse als het mocht?

 “Eigenlijk is het een vreselijk ouderwetse boot. Natuurlijk zijn er door de jaren heen wat dingen aangepast in de klassenregels. We varen tegenwoordig met een bovenmast van koolstofvezel en een grootzeil met een iets modernere snit. Maar je mag geen laminaatzeilen gebruiken enzo. Misschien is dat juist wel een voordeel, want het houdt de klasse een beetje betaalbaar. Nee, ik zou niet snel wat veranderen. Het is een sympathieke klasse die bereikbaar is voor veel mensen maar waar een heel hoog competitieniveau is.”

Specs ILCA ( Laser );

ILCA 7

Lengte 4,19 m

Breedte           1,39 m

Diepgang        0,78 m

Zeiloppervlak  7,06 m2

Gewicht romp 58 kg

Ideaal bemanningsgewicht   70+ kg

 

Ontwerp          Bruce Kirby/Ian Bruce, 1969

Copyright; Zeilen -  Joris Westerveld en Marinus van Sijdenborgh De Jong

Winkelwagen

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen

Selecteer opties